SPUNEM NU DISTRUGERII RÂULUI NERA!

Update:

Cetătenii şi ONG-urile au decis: fără microhidrocentrale pe râul Nera. Investiţia poate afecta ecosistemul

Microhidrocentralele (MHC) au distrus în ultimii 4 ani mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate în Carpații Românești. În contextul în care autoritățile locale de mediu sunt măcinate de corupție, opoziția societății civile nu a fost suficientă pentru a opri dezastrul ecologic reprezentat de MHC-uri care a continuat aproape nestingherit, ajungând acum să amenințe și râul Nera.

Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă.

Situația este generată și de faptul că în Romania studiile de impact sunt plătite direct de “investitori”, obiectivitatea fiind practic exclusă. Unul dintre veșnicii abonați la aceste contracte este Unitatea de Suport pentru Integrare, firmă deținută de afaceristul Mihuț Sergiu, anchetat în prezent pentru fapte de corupție în județul Alba. Această firmă a întocmit studii favorabile pentru zeci de proiecte devastatoare pentru mediu, în toate colțurile țării. Cele mai cunoscute sunt studiile de impact pentru proiectul Roșia Montană, cariera de la Ocoliș, MHC-urile din Făgăraș din cauza cărora s-a și început procedura de infringement împotriva României.

În ce privește râul Nera, Sergiu Mihuț a întocmit memoriile de prezentare iar firma sa a întocmit rapoartele de mediu pentru cele două MHC-uri care urmează să devieze Nera în conductă. APM Caraș-Severin, în loc să respingă din start proiectele, cum ar fi fost legal, organizează în 16 februarie, la Prigor, dezbateri publice, după ce a refuzat în toamnă să țină cont de obiecțiile societății civile. APM Caraș-Severin nu a respectat nici Ordinul 135/2010 pentru că nu a postat pe site îndrumarul privind problemele de mediu care trebuie analizate în raport.

Va multumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *